Vädertankar och sommarläsning

28,5 grader i skuggan och jag sitter inne och undrar om alla som börjat sin semester nu är glada. Vädret påverkar ju människors humör väldigt mycket. Generellt. Förra veckan var det tydligen ”kallt” ute, det kanske var under 20 grader och inte sol. Allt är ju relativt. Det var kallt när det var 20 minus i vintras men som sagt. Allt är relativt.

Själv tycker jag inte vädret är så mycket att orda om. Regn är inte ”dåligt väder”, bara regn. Fast det är klart, jag kan bli lite gnällig om det är alltför varmt. Som på jobbet igår när det var över 24 grader inne, då går det nästan inte att jobba. Men annars så accepterar jag oftast det väder som är. Regn ibland, sol ibland. Snö ibland och torrt ibland. Precis som livet i stort – det varierar. Tråkigt vore det annars och  jag skulle önska att ”folk” (det vill säga ”alla andra”, de som gnäller över regn, blåst, temperatur, mörker, snö, vinter, moln etc) kunde acceptera att vi som bor i Sverige HAR varierat väder och fokusera på något som gör dem glada i stället. Det hade gjort mig glad! Och nu ska jag sluta gnälla på mina medmänniskor och övergå till något annat:

Sommarläsning

På sommaren läser jag väldigt mycket böcker, det är underbart tycker jag. Läser mycket annars också i perioder men sommaren är läsningens tid. Faktiskt tänkte jag tanken om att ge lite boktips redan igår och DN gör samma sak idag, det innebär nog att jag ”ligger rätt i tiden”. Vilken tur!

Här är några böcker och författare jag vill tipsa om:

Deon Meyer – Sydafrikansk författare, skriver om Tobela, en f.d. ANC-soldat och hans liv och äventyr. Typ. Det är kriminalromaner och han har fått pris för ”årets bästa utländska deckare” av Deckarakademin (tänk att sånt finns!) Leif GW Persson och Jo Nesboe är också väldigt bra deckar-/kriminalromanförfattare. Skrattar högt när jag läser GW:s böcker. Skrattade inte lika högt när han festade med oss på studenttiden så han ska helst upplevas i bokform. Iris Johansson har skrivit en fascinerande och mycket intressant bok om att växa upp med autism. Otroligt spännande att läsa om allt hon upplevt, som gör att man får fundera på vems verklighet som faktiskt finns. Mycket läsvärd! Sofi Oksanen har skrivit en rätt så hemsk bok om en ung kvinna i Estland när landet ockuperas av Sovjet och vad som händer när hennes historia hinner ikapp henne på 90-talet. Hon skriver väldigt bra och boken har vunnit massa priser. Diana Abu-Jaber, som jag tror kommer från Irak skriver i Nymåne så vackert om kärlek och romantik att jag blir alldeles varm om hjärtat. Boken handlar om 39-åriga Sirine som bor i Los Angeles med sin farbror och hund och som bakar irakiska läckerheter till studenter på en restaurang. Hon är en nöjd singel tills Hanif kommer dit… Läs! Igelkottens elegans av Muriel Barbery är en något mer svårsmält bok med en hel del filosofiska utvecklingar som jag nog var lite för lat för att verkligen ge mig hän åt. Men historien om den intellektuella portvakten Renée som jobbar hårt med att dölja sin personlighet för alla som bor i huset, och hennes möte med en tolvårig flicka och en japansk affärsman som genomskådar henne och tar henne med storm är hjärtevärmande och lämnade mig tårögd. Sist men inte minst i min bokhög finns Katarina Wennstam som skriver böcker om hur samhällets mindre vackra sidor ser ut, med bland annat trafficking och mäns våld mot kvinnor. Hon skriver bra och böckerna är spännande som deckare. Smuts, Dödergök och Alfahannen är de jag har läst och rekommenderar.

Jag skulle kunna göra listor på många, många fler böcker men nu får det räcka för idag. Nu ska jag göra en smoothie och sätta mig med min senaste Nesboe. Senare står glass med J i Vasaparken och PT-träning på schemat. Ska försöka att inte klaga på värmen utan njuta av att det är lördag och att det faktiskt inte gör så mycket att bli svettig och klibbig. Häpp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s