Ayurveda, eller att hitta det man mår bra av

Min första semestervecka läste jag mycket. Jag varvade bra deckare med en bok om Ayurveda. Även om jag varit i Indien 3 gånger och både fått massagebehandlingar, Ayurvedisk medicin (inte alls gott!!) och  fått en snabbkonsultation med en Ayurvedisk läkare, så har jag haft en väldigt vag uppfattning om vad Ayurveda är.

Boken är skriven av en ayurvedisk läkare, Janesh Vaidya, och är otroligt bra och intressant. Förutom att han tar upp de olika doshorna (vata, pitta och kapha) och vad som passar dem bäst, skriver Janesh också om de svårigheter man stöter på när man är människa och kommer med tips på hur man kan må bättre och få bättre balans i livet. Det handlar om enkla övningar och boken kan också läsas som en introduktion till personlig utveckling, eller bara som en bok med värdefulla insikter.

Jag fastande t.ex. för att en oförmåga att släppa in någon hela vägen till sitt hjärta (om man som jag t.ex. drar sig ur relationer alltså) handlar om en obalans i halschackrat. Om man blir balanserad kanske man vågar mer? Det hade varit bra! Om man nu tror på det här. Jag vet ännu inte vad jag ska tro men mycket av det han skriver om hade kunnat vara skrivet av en psykolog eller läkare, och det skriver jag som något positivt.

Dhanvantari - den ayurvediska medicinens gud

Dhanvantari - den ayurvediska medicinens gud

Ayurveda betyder ”kunskap om livet” och innebär att man med insikt om vilken personlighetstyp man är kan skapa balans genom sömn, mat och motion. Men är du till exempel en vata ska du inte motionera så mycket, så det är inte riktigt samma råd du skulle få från en vanlig läkare!

Jag känner flera som konsulterat Ayurvediska läkare som kunnat ställa diagnoser om både fysiska och psykiska problem som kräver omfattade diagnostik i den västerländska vården. De har också fått mycket hjälp av att följa de råd de fått från läkaren. Det är spännande och jag har därför bokat en tid med Janesh i augusti, för att han ska fastställa min dosha och göra pulsdiagnostik m.m. på mig. Det ska bli väldigt intressant. Kanske kan han ge mig svar på varför min mage är så svullen? Jag tror ju att den kom efter min senaste resa till Indien så det passar ju bra!

Hittills har jag själv kommit fram till att jag mest är en pitta, en sån som inte gillar värme, som gillar men inte tål stark mat, som bränner sig i solen och som måste ha mat regelbundet. Känns riktigt bra att hitta ”förklaringar” till delar av min personlighet. Får nu se i augusti om jag har rätt, om även Janesh tycker att jag är en pitta… och så hoppas jag han kan hjälpa mig att balansera mitt halschakra så jag vågar öppna mig och kasta mig in i en relation. Det finns bara möjligheter och oavsett allt annat tror jag ju helt och fullt på placebo…

Ett ytterligare tips för er som vill ha sommarläsning: I det sista regnet skriver Janesh om sin uppväxt i en by i Kerala, södra Indien. Den största behållningen av boken är inte handlingen utan språket. Han skriver otroligt vackert och målande och hans farmors kloka ord borde alla läsa och ta till sig. Rekommenderas verkligen! Man behöver inte vara en ”indiofil” som jag för att tycka om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s