Älskade Skåne!

Vem är det som snarkar på tåget? Som låter som en gammal farmor som somnat i tv-soffan? Oups, det var visst jag. Det är som med Pavlovs hundar, så snart jag sätter mig på tåget så känner jag mig dåsig och har svårt att hålla mig vaken. Jag brukar somna därför somnar jag – typ. Skönt förutom pinsamheten då. Tycker verkligen om att åka tåg. Ensam med en god bok. Läste ut Herakles av Theodor Kalifatides. Vad den mannen kan skriva! Rekommenderar verkligen hans böcker.

Tåget tog mig från mitt älskade Skåne hem till mitt – även det älskade – hem i Stockholm. Har sällan känt mig så kär i Skåne som denna gång. Kanske är det för att jag lekte med tanken att flytta dit när jag var tillsammans med mitt ex. Nu kändes det som att jag uppmärksammades på allt jag missar genom att inte bo där. En vemodig känsla som säkert också har att göra med att relationen avslutades och att Skåneplanerna därmed gick om intet.

Framförallt Malmö tycker jag mycket om. Det är en härlig stad. Att promenera i stan och samtidigt känns havsdoft, att vara nära finkultur, multikultur, matkultur på en och samma gång; där allt känns så nära och lättillgängligt. Att ha vänner som nästan alla bor i stan. Som trots småbarn går på fester, konserter och restauranger. Inget ont om mina vänner i Stockholm – jag bara fokuserar på och kanske förhärligar jag det liv jag inte lever? Men tänk ändå, att bo 5 minuter från havet, 10 minuter från centrum, i en stor lägenhet som kostar hälften av vad den skulle göra i Stockholm. Att maten är billigare och att det är närmre till kontinenten gör ju inget alls.

Sprang i morse i Helsingborg. Utmed havet – bara en sån sak! Mötte då en kvinna i badrock. Självklart hade hon gått direkt från hemmet och tagit ett morgondopp i havet. Vilken lyx!! Tänk att få leva så. Eller att som i Malmö ha tillgång till det vackra Kallbadhuset. Att kunna sola (eller ligga i skuggan med en god bok för min del då) och bada naken i havet ett stenkast från stan. Det skulle verkligen passa mig!

Nåja, min längtan till och min glorifiering av Skåne – och framförallt Malmö – går säkert över. Eller så får jag hitta mig en ny Skånepåg som lockar mig dit… Tror jag generellt är ute efter någon form av förändring just nu, kan vara därför Skåne känns lockande.

Tack för en härlig vecka i Skåne. Jag kommer gärna tillbaka snart. Samtidigt är det skönt att vara hemma, för när tåget rullar in i Stockholm, förbi Stadshuset upplyst av kvällssolen, så blir jag alldeles varm i hjärtat. Jag är kanske inte på fel ställe ändå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s