Att äta enligt ayurveda

Jag är väldigt förtjust i att laga mat, det framgår av mina första blogginlägg som t.ex. det här om raw food och det här. Ända sen jag flyttade hemifrån har jag lagat mycket mat, både till mig själv och till alla gäster som besöker mig.

En ny dimension har tillkommit nu med Ayurveda som ger kostråd utifrån kroppskonstitution (vata, pitta eller kapha). Idag testade jag att gå och handla med en lista över livsmedel jag ska försöka undvika / äta mindre av och sådana som passar väldigt bra till min kroppstyp (pittadominant). Det är svårt att helt undvika de livsmedel som är pittahöjande och som alltså inte är bra för mig men jag förstår ju helt klart varför de finns med på listan. Sånt jag ska undvika är t.ex. starka kryddor, lök, paprika, morot, yoghurt, kaffe och alkohol. Och ska jag vara ärlig mot mig själv (vilket inte alltid är så lätt) så vet jag med mig att magsyran ökar med mycket av de här sakerna och jag mår bättre om jag undviker dem. Alltså inget ”hokus-pokus”! Fast varför jag inte ska äta avocado och tomat förstår jag faktiskt inte, så där kommer jag nog fuska lite.

Mat för en pitta enligt ayurvedaI stället för att gå och sura över det jag inte bör köpa fokuserade jag på det som jag kan äta mycket av: blomkål, broccoli, mango, persilja, squash, kål & tranbär, och gjorde en sallad av dessa ingredienser. Fuskade och hade i en tomat och lite paprika som jag hade hemma. Till detta åt jag fetaost (mejeriprodukter är bra för mig, men inte för salt ost eller yoghurt då) och oliver. Rostade solrosfrön och pumpakärnor (som är bra för mig) och strödde över, mums! Tyvärr är nötter annars något jag helst ska undvika. Det tycker jag känns trist eftersom mandel och hasselnötter är mitt favoritmellanmål, samtidigt som jag vet att magen lätt blir knasig om jag äter dem.

Jag anses nog av några vara lite av en kuf på jobbet, eftersom jag äter så ofta. Jag har alltid känt behov av att äta ofta, att vara hungrig för mig är plågsamt. Även för omgivningen är det det eftersom jag inte blir mitt vanliga glada jag om jag inte får äta. Lindrigt uttryckt. Därför blev jag så glad när jag läste i ”Ayurveda för ditt sinne” om pittadominanta: ”Hoppa aldrig över en måltid!, Det finns ett gammalt ayurvediskt ordstäv om pittadominanta som säger att det inte finns något farligare än att hoppa över en måltid.” Ha – där får ni alla som tycker det verkar lite fånigt att äta så regelbundet som jag gör, och vara så beroende av det.

Tänk förresten att det fortfarande är som sommar ute. I natt när jag kom hem en bit efter midnatt var det 20 grader varmt. Riktigt härligt för att nästan vara september!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s