Köp-stopp fram till jul?!

En kollega berättade att hon har slutat handla saker till sig själv, hon har gett sig själv köpstopp fram till sommaren. Jag blev jätteinspirerad av att höra att hon redan klarat av två månader. Jag tycker mina pengar tar slut för fort, och jag tyckte inte ens jag shoppar så mycket. Inte dyra saker heller men kanske att många bäckar små… Tänkte direkt på den här kvinnan som hade köpstopp ett år och här är en till. Och här ett boktips!

Att inte äga många saker gör att man känner sig lättare. Kanske framförallt när man har valet att äga få saker. Ju fler saker man har desto mer har man att sköta om och se över. Inom yogafilosofin pratar man om den åttafaldiga vägen och en av fem ”moraliska regler”, yamas, är aparigraha – (icke ägande), att tillgodose verkliga behov i motsats till önskan och vilja.

Janesh Vaidya skriver om detta också; ”Köp saker för att du vill ha dem, inte för att du har råd” och uppmanar oss att ha så få saker som möjligt. Han kommer med rådet att: innan du går fram till kassan för att betala, ställ dig frågan: – vad skulle hända om jag inte köper den här produkten? (från Ayurveda för ditt sinne). Jag tolkar det som att handla med mindfulness. Inte handla för att trösta eller belöna.

Har en annan kollega vars svåger och svägerska lever efter detta (utan att kanske tänka på det yogiskt). Han har ett par jeans och ett par skor. Hon har två par skor – TOTALT! Jag tror de flesta jag känner har över 10. Hur många har du?

Så nu över till mig. Och till dig? Jag blev väldigt inspirerad och tycker jag får samma budskap från flera håll samtidigt, det brukar betyda något. Jag hittar ofta saker jag ”behöver” när jag går i affärer. När jag inte går i affärer tycker jag inte att jag saknar så mycket… Ni känner säkert igen det.

Vinden är full med höst- och vinterkläder. Ska jag anta utmaningen – som jag ger mig själv – och inte handla något säg fram till jul åtminstone? Ja, det ska jag faktiskt göra! Men upplevelser och må-bra-grejer är fortfarande okej. Som yoga-helg, konserter och kanske nån resa… Är det fler som vågar anta utmaningen??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s