Samvetet och svåra beslut som konsument

Nu kommer jag säkert uppröra några. Och inspirera andra. För det handlar om det här svåra med konsumtion.

Jag vill, så långt som det är möjligt, handla mat och varor som inte innebär att någon har fått lida för att jag ska kunna köpa det. Sen vill jag gärna att det jag köper är så lite skadligt för naturen och miljön som möjligt.

Eftersom jag är intresserad av det här snappar jag upp saker som gör att det blir komplicerat för mig som konsument. För även om jag hör att sömmerskorna i Bangladesh arbetar under vidriga förhållanden (enligt en UD-anställd som jobbat i landet), att kycklingar både får sina näbbar klippta för att de inte ska skada varandra och att de sen slaktas på ett hemskt sätt och att sojabönor besprutas med ett så starkt gift att det, när det kommer på villovägar, dödar djur (vad gör det då med människor som bor i närheten?), så VET jag ju inte om det är så. Alltså, jag har ju inte SETT det själv.

Man får väl försöka hitta sin egen ”nivå” där man kan känna att man handlar utifrån sitt samvete. Jag försöker undvika kläder tillverkade just i Bangladesh (finns mycket av dem t.ex. på Lindex tyvärr), jag äter inte längre gris – dels för att jag tror de behandlas hemskt illa och dels för att köttproduktion är dåligt för miljön, jag försöker handla rättvisemärkt, kravmärkt och ekologiskt. Köper i princip inget kött alls, både för att jag sällan har lust till det och för att djurhanteringen väldigt sällan är okej. I Spanien plockas bär av människor som lever under hemska förhållanden, så de kan jag inte med att köpa. Icke ekologiska bananer får man bara inte köpa, besprutningen skadar och gör bananplockarna sjuka. Palmolja, vars framställning hotar regnskogen, undviker jag så långt som det går (finns i nästan allt från kakor till mascara!!) och produkter med parabener (alla hudkrämer och shampoo) försöker jag byta ut mot ekologiska (nu har Nivea jättebra hudkräm som är parabenfri!!). Jätteräkor / scampi är både dåliga för miljön, och jag har också hört att de kan vara dåliga för oss pga gifter de har i sig. De undviker jag därför helt.

Sen sopsorterar jag noga och försöker att inte låta vattnet rinna för länge. Jag älskar mina långa duschar men tar dem inte varje dag.

Ja, det här blev visst både information och ett sorts ”statement” för mig själv. Hur vill jag göra egentligen? Än så länge så har jag deo med parabener i, har säkert plagg från Bangladesh i garderoben och jag köper inte alltid ekologiskt. Men jag ska försöka bli en mer medveten konsument och inte bara prata om det, utan också leva som jag ”lär”. Alla får göra som de vill men även små förändringar kan göra skillnad.

För det GÖR skillnad vad DU gör. Tänk på mannen i Indien som hungerstrejkade. EN man, som lyckades få till en lagändring om korruption. En människa kan göra skillnad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s