Anknytningsteorin och vägen till en varaktig relation

För några år sen kom en bok ut som heter Hemligheten. Jag köpte direkt och läste den med stor nyfikenhet. Den lovade att förklara varför så många är singlar och slog hål på myten att singelskapet är självvalt och gav förklaringar till varför vissa har så svårt att gå in och stanna i en relation. Jag lärde mig massor!

En nyckel i sammanhanget är Anknytningsteorin, som började uppmärksammas för oss icke-psykologer för några år sedan. Det är en psykologisk teori som handlar om föräldrars relation till sina barn och hur denna påverkar barnens förmåga att knyta an och utveckla en trygg anknytning.

Läkartidningen skriver om Anknytningsteorin och på Psykologgiuden ges en enkel sammanfattning om anknytningsteorin, som beskriver vilka olika problem med anknytning man kan ha och hur de visar sig i vuxen ålder. Vår relation till föräldrarna – hur väl de lyckades ge oss som små barn närhet och trygghet – skapar ett anknytningsmönster. Det kan t.ex. handla om föräldrars oförmåga att ge tröst och närhet, och föräldrar som t.o.m. avvisar barnet när det är ledset. Detta gör att barnet blir ”otryggt-undvikande” och utvecklas då i värsta fall till en vuxen som har svårt att visa känslor, alltid förväntar sig att bli avvisad och som därför undviker närhet. Den vuxna reagerar därför på en situation där det känns ”bra”, och det vore naturligt att ta ett steg framåt, med att istället ta ett steg tillbaka och kanske helt dra sig ur den potentiella relationen. Trots att allt han vill – precis som alla människor – är att få närhet och kärlek. Men han har ”lärt” sig att han inte är värd det.

Psykologguiden finns frågor och svar och boktips. För anknytningsteorin handlar ju främst om att lära föräldrar hur de ska bete sig mot sina barn, och i andra hand förklarar den varför singlar (som jag) har svårt med relationer – och vad man kan göra åt det. För det är vad boken ”Hemligheten” syftar till, att förklara anknytningsteorin och sedan ge konkreta råd hur man ska komma runt sin anknytningsteori för att kunna skapa en varaktig relation. För alla vill vi ha en djup och nära relation, om vi bara törs.

Själv har jag trotsat mitt köp-stopp när jag fick veta att författarna släppt en ny bok: Den Mörka Hemligheten som är en fortsättning på den första. Här kan ni läsa författarnas beskrivning av boken. Jag ska läsa, lära mig och praktisera… Recension kommer inom kort!

2 tankar på “Anknytningsteorin och vägen till en varaktig relation

    • Hej,

      det har gått bra, mina mönster ser annorlunda ut och när jag går in i dem märker jag det och kan ifrågasätta! Det har hjälpt mig jättemycket att läsa böckerna faktiskt, framförallt den första ”Hemligheten”. Det har också hjälp mig hjälpa andra!
      Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s