Att tro på evig kärlek & kärlekslås

DN, SvD m.fl. skriver idag om resultatet en undersökning, där en av frågorna var om man tror att en kärleksrelation kan vara livet ut. Hela 82 % sade sig tro det och tittade man på högutbildade höginkomsttagare var det hela 90 % som svarade ja på frågan. Jag tycker det är fantastiska siffror! Vilka hoppfulla människor.

Frågan är vad detta innebär i ett land där det sägs att ”50 % av alla äktenskap slutar i skilsmässa”. För det första stämmer inte detta. En mer noggrann koll visar att cirka 30 % slutar i skilsmässa. Men det är rätt många ändå.

När man svarar ”ja” på frågan ovan kan det ju innebära att man vill tro det snarare än att man faktiskt tror på det. Samtidigt som jag vill att de som svarat verkligen tror på det de svarar. Kanske kan i så fall den inställningen påverka statistiken?! Läste någonstans att de par som går in i en relation med en samsyn avseende relationer har bättre förutsättningar att få den att fungera (t.ex. om båda var beredda att gå i terapi om något inte fungerade eller att båda var villiga att kämpa även i tuffare stunder).

Kärlekslås på Västerbron

Kärlekslås på Västerbron

”Kärlekslås” är något väldigt fint tycker jag. Det är ursprungligen en kinesisk tradition, där kärleksparet skrev sina initialer på ett lås, låste fast det och slängde nyckeln i vattnet, för att på så sätt få evig kärlek. Traditionen kom till Sverige 2008 och på Västerbron i Stockholm kan man se dessa lås. Jag tror att ritualer är bra och viktiga, och får medhåll av min terapeut i den delen.

Recept på en hållbar relation, önskar man fanns. En relation som håller. Läste en undersökning om det för några år sedan, där man tillfrågat ett stort antal par, som hade riktigt långa relationer bakom sig, om vad de trodde var ”nyckeln” eller receptet på framgång. Det absolut viktigaste faktorn var inte ett bra sexliv, ömsesidig attraktion eller att man var lika varandra – utan det var att man SÅG UPP till varandra. Att båda hittade sidor / egenskaper hos den andre som de var stolta över och såg upp till. Tänkvärt tycker jag!

När jag ändå skriver om Kärlek kan jag passa på att tipsa om att min ”guru”, Janesh Vaidya, håller ett föredrag om just detta; The Art of Love i Stockholm den 14:e november. Jag tror det kommer att bil väldigt intressant och har redan anmält mig. Vill man gå får man nog skynda att anmäla sig!

Det var mina reflektioner om evig kärlek, en söndagskväll i början av oktober. Önskar er alla – även om det kan provocera några – evig kärlek och lycka! För jag vill tro på att det är möjligt.

2 tankar på “Att tro på evig kärlek & kärlekslås

  1. Tycker att svaret beror på NÄR man påbörjar sin relation. Första, andra, tredje, kärleken kanske inte varar så länge, men den femte kanske, gills det då? Måste äktenskap vara den första kärleken som ”borde” hålla, eller det första riktigt bra förhållandet (och alla gifter sig ju inte, ”gills” inte deras uppbrott då).

    Frågan kan vara relevant för det speglar väl människors tro på kärlen, men jag tycker att definitionen är oklar vad man avser med kärlek till livets slut 😉

  2. Jag funderade på samma sätt som du. Men jag tänker mig att många verkligen ”satsar”, antingen genom att gifta sig eller genom att verkligen känna och befästa att ”NU har jag träffat rätt”. Det är väl då man ställer sig frågan – kan man tro att kärleksrelationen kan vara livet ut? En relation kan ju hålla hur länge som helst av anledningar som inte har med kärlek att göra, men här är ju frågan om en ”kärleksrelation”, och då får man dessutom anta att det ska handla om en relation som håller just på grund av att det fortfarande finns tillräckligt med kärlek. Men det är det jag lägger in i frågan, det finns säkert lika många definitioner som det finns människor 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s