Att hjälpa andra – om ett indiskt ordspråk

Pratade idag med min vän från Indien om hur vi svenskar kan vara hjälpsamma om vi blir tillfrågade om att hjälpa till, men väldigt sällan griper in oombedda. T.ex. hjälper någon som ramlat eller hjälper till med en barnvagn. Visst finns det undantag men nu generaliserar jag.

Så fick jag lära mig ett ordspråk som finns i Indien. För att förstå det måste man förstå മലയാളം (malayalam), så det som på malayalam sägs med en poetisk mening blir flera meningar på svenska. Vidare måste man känna till att det finns ett plagg som heter Lungi i Indien. Det ser ut så här och är ett tygstycke som de flesta män i södra Indien bär till vardags: (Bild från Backwaters i Kerala – helt fantastiskt!)

I mer formella sammanhang bär männen en mundu, eller dhoti, som ser ut så här:

Ordspråket blir ungefär så här: När man känner att knuten på ens lungi är på väg att knytas upp går händerna genast dit, automatiskt, och knyter till den. Lika snabbt ska man också ge andra hjälp – innan något har hunnit hända.

Jag tyckte det var så fint, och så klokt. Tänker på när jag – faktiskt – varit med om det. På tunnelbanan när jag lagt mina handskar i knät och sen bara reser mig upp, hur någon då ropat till och uppmärksammat att jag är på väg att tappa handskarna. Tänk om alla kunde vara så förutseende och se sina medmänniskor. Och se sig själva också kanske, för inte är vi alltid så duktiga på att knyta till knuten som är på väg att gå upp. Vi kanske hoppas att någon annan gör det, vi kanske inte bryr oss tillräckligt om oss själva för att se till att knyta den. Men vem vill stå där med rumpan bar… egentligen?

Sköt om er – och varandra!

2 tankar på “Att hjälpa andra – om ett indiskt ordspråk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s