Den svåra konsten att vara ensam

Det finns olika sorters ensamhet, t.ex. den självvalda och den icke valda, den upplevda och den verkliga. Det kan vara en konst att vara ensam och trivas med det. Jag har alltid haft lätt för ensamhet, har jag tyckt och trott. För mig är det viktigt att få vara ensam, jag månar om min ”egentid” och ser till att planera in sådan. Något som ju inte är särskilt svårt när man inte har barn förstås.

Många gånger tycker jag mig ha valt ensamhet på helgen. I veckorna är jag ofta uppbokad både dagtid med arbete och på kvällarna med kurser, bokklubb, kompisträffar och ibland dejter. Men när det inte längre är självvalt då, när det egentligen inte finns något behov av ensamheten – hur ska man då hantera den? Tror att det är viktigt att inse att man oftast har ett val. Frågan är bara vilket val man gör. Det finns kanske någon att ringa, något att göra men av någon anledning känns inte det så lockande. Är då ensamheten inte vald? Det kan också vara så att det finns en naturlig anledning – som t.ex. att jag inte har kontaktat någon och sagt att jag inte har något planerat. Även då finns det kanske möjlighet till umgänge men av någon anledning drar jag mig för att ta den där kontakten. För att inte verka ensam… för att inte någon ska känna ansvar för min ensamhet och känna att de borde umgås med mig. Hemska tanke. Hellre ensam än att bli hembjuden under de premisserna.

Mycket sitter i huvudet. Inte skulle nån känna sig ”tvungen”. Inte skulle det vara en belastning för någon? Det kanske är så att jag är lite lat och bekväm. Kanske är det så som min terpeut säger, att jag ibland väljer att inte behöva relatera till andra människor. För att det innebär ju att behöva göra som andra vill, äta när andra vill… vad komplicerad man kan vara. Jag är. Ibland.

Just idag är ensamheten kanske delvis självvald men inte särskilt angenäm. Beror säkert på dagsformen också. Kommer inte fram till ett ultimat förhållningssätt. Men jag vet ju, att den helgen då jag är uppbokad kan jag längta efter en helg som denna, utan planer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s