Köttfri måndag och se upp med risgrynsgröten

Läste en artikel i DN idag med rubriken ”Ät grönt för miljöns skull” och tänkte att det helt ligger i linje med hur jag tänker kring mat. Samtidigt vet jag för all del inte så mycket på djupet om detta med kopplingen kött – miljö så jag läste artikeln med stor nyfikenhet. Skulle jag få bekräftat att jag tänker rätt?

Jonas Paulsson intervjuas och han har just blivit framröstad som ”årets miljöhjälte” av Världsnaturfonden. Han har startat det som i USA kallas för ”Meatless Monday”, nämligen ”Köttfri måndag”. På båda sidorna hittar den som vill ha inspiration fullt med vegetariska recept. Varför ska man skippa köttet då? Det har forskats kring detta och FN kom 2010 med en rapport där man såg en tydlig koppling till minskad kött-och mejerikonsumtion och minskade klimatförändringar (enl artikeln i DN). En köttfri måndag införs i kommuner och landsting, fler börjar tänka i nya banor och upptäcker att man faktiskt klarar sig utan att äta kött varje dag.

Jag tror på att även en sån liten människa som jag kan göra skillnad – tänk så du med och var med och påverka! Läs också mer om vad jag skrivit om att vara en medveten konsument.

Sneglade apropå detta på en förpackning av ICAs risgrynsgrön när jag var riktigt hungrig här om dagen men lät den vara. Den innehöll palmolja! Varför?? Det finns mycket skrivet om palmoljan bl.a. på WWF & Naturskyddsföreningens hemsida. Här är en artikel från SvD som skrevs för några år sedan. Framställningen av oljan hotar både regnskogen, de djur som lever där men också människor drabbas negativt av den. Det är tyvärr fortfarande lika aktuellt att vara en medveten konsument. Koka er egen risgrynsgröt till jul och läs innehållsförteckningarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s