Rädd för att lyckas?

Det finns mängder av teorier om varför man skjuter upp saker man borde göra, eller undviker att göra saker som skulle kunna vara bra för en. Jag pratade med en vän om detta. Han berättade om en teori som jag kände stämde väldigt bra och som jag – och kanske även ni andra? – kan lära mig något av.

Varför gör man inte det man borde göra?
1. Man vet inte hur man ska ta sig an uppgiften eller vad som kommer att hända.
Man är med andra ord osäker.
2. Man är rädd för att misslyckas.
Det vill man ju helst inte.
3. Man är rädd för att lyckas, med allt vad det innebär. Att lyckas få ett nytt jobb kan ju t.ex. innebära att man måste ändra på sina rutiner, släppa den trygghet man har och kasta sig ut i det okända.

När min vän beskrev detta insåg jag att jag styrs ibland mycket av min rädsla för förändringar. Samtidigt som jag vill ha förändringar. En svår ekvation. Teorin är just nu fullt applicerbar på min vilja att träffa någon kombinerat med min ovilja att gå på dejt. Det tar emot av någon anledning och jag har en mängd olika ”anledningar” i mitt huvud som alla klingar falskt. Jag är så klart rädd för att både misslyckas och att lyckas. Säkert är jag rädd för andra saker också…

Jag har tidigare skrivit om mod, att våga ge sig hän, följa sina drömmar och våga ta in på nya vägar. Det börjar kanske bli dags att skriva mindre och göra mer?! Det kan hända att jag blivit erbjuden en blind-dejt. Bäst att utmana mig själv och göra det jag skulle rekommendera en vän i min situation att göra. För visst är det oändligt mycket lättare att ge andra goda råd än att följa dem själv?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s