Dålig karaktär vs karaktär

Jag tycker att jag har en dålig karaktär. Kanske inte ovanligt dålig men jag har svårt att genomföra det jag förutsatt mig och bestämmer jag mig t.ex. för att ”nu ska jag inte äta chokladbiskvier varje gång det finns på jobbet” så brukar det gå rätt så dåligt. Tänker att ”den här gången kan jag äta men Nästa ska jag stå över”. Ja, just det…

Men ibland har jag märkt att det är lättare att stå på sig och att hålla fast vid det jag har bestämt mig för, och det är när jag verkligen har bestämt mig för att ha ”noll-tolerans”. T.ex. när jag testade att äta rawfood i några veckor (det blev sen längre för att jag mådde så bra av det). I rawfood-kosten ingår inte socker, mjöl eller mjölkprodukter. Jag hade bestämt mig och körde helt på den inslagna linjen. Fullt ut. Då var det plötsligt lätt! Hoppsan, en chokladbiskvi: den innehåller socker och mjöl. Dessutom är den bakad. Ingår inte i rawfood och det kändes inte ens som en uppoffring att hoppa över den! Jag fokuserade istället på allt jag fick äta istället!

Det låter säkert käckt men jag var verkligen förvånad över hur lätt det gick. Och det känns lite likadant nu med mitt planerade köpstopp. Nu bestämde jag mig för en 6-7 veckor sen för att inte shoppa kläder och prylar fram till jul. Det har lett till ett nytt beteende. Förut kunde jag nästan inte gå in i en affär utan att komma ut med något. Inte nödvändigtvis något dyrt eller helt onödigt – men allt är ju relativt. Efter att ha ”praktiserat” köpstopp ett tag nu så inser jag att jag inte alls saknar att handla. Jag köper inte ”glossy papers” med bilder på kläder och saker och jag går inte in i affärer. Vips så köper jag inget och det känns inte ens svårt!

Okej då. Jag gläds åt att få köpa mitt fina ekologiska schampoo och goda teer, men jag köper inte mer sånt än jag brukar. Så det kanske kan vara något för andra också – att faktiskt ha nolltolerans ett tag om det är något man verkligen vill sluta med / dra ner på. Dessutom blir jag glad och känner mig duktig när det visar sig att jag har lite karaktär ändå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s