Angående detta med palmolja

Jag har ju läst, lärt mig och bloggat om att palmolja är ett otyg som genom sin odling skövlar regnskog och leder till en massa negativa miljöeffekter.Sist varnade jag för ICAs risgrynsgröt!

Jag tänkte idag skriva till ICA och fråga varför de använder palmolja i så många av deras egna produkter. Men – det fanns redan en sån fråga och ett svar på deras hemsida. Så här skriver ICA:

”Produktionen av palmolja bidrar till skövling av regnskogar – skogar som är viktiga för såväl människa som djur samt klimatförändringar. Vår miljöpolicy slår fast att vi vill ta ansvar för det vi säljer, vilket innebär att vi strävar efter ett sortiment som ger så liten negativ miljöpåverkan som möjligt. Detta arbetar vi ständigt för att uppnå! Vi har antagit ett mål att senast 2015 ska all palmolja, som används i våra egna märkesvaror, komma från hållbara odlingar som producerar certifierad RSPO palmolja – Round table on Sustainable Palm Oil. Att palmolja är RSPO-certifierad innebär bland annat att den är hållbart producerad och att man i odlingen tar såväl ekologiska, sociala som ekonomiska hänsyn. Bakom kritierierna står bland annat Världsnaturfonden. Eftersom volymerna av RSPO-certifierad palmolja ännu är begränsade, har vi beslutat att köpa Green Palm-certifikat för all palmolja som idag används i våra egna märkesvaror.

Green Palm är ett program som är kopplat till RSPO och där intäkterna för försäljning av Green Palm-certifikat går direkt till stöd för små och stora palmolje-plantager, som lever upp till RSPO-kriterierna – för att stöjda en ökad produktion av hållbart producerad palmolja. Genom att vi köper certifikat försäkrar vi oss om hållbar produktion av den mängd palmolja som motsvarar den mängd vi använder oss av i våra produkter. Green Palm-certifikat fungerar alltså ungefär som när man köper in förnybar el till sitt hem – det vill säga man stöder en mer hållbar produktion.”

Jag tycker det är svårt att bilda sig en uppfattning.  Hur illa är det egentligen? Det låter som om de har en lösning som är bättre än att använda vilken palmolja som helst – men är inte det bästa att sluta med användandet överhuvudtaget? Jag kommer i alla fall försöka undvika det så gott det går.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s