Frysa ägg – en försäkring för singlar?

I veckan kunde man läsa i tidningarna om den i Sverige nya möjligheten att frysa in mänskliga ägg, i avvaktan på befruktning (eg i avvaktan på att kvinnan ska hitta en man!). Jag hade missat det om inte en väninna informerat mig med orden: ”Ta chansen och gör det! Tänk om du efter 40 inser att du inte kan få barn, vad du skulle ångra dig då!”Min spontana reaktion var att det kändes konstlat. Som en överdriven säkerhetsåtgärd, för att ha så mycket kontroll som möjligt och inte låta naturen ha sin gång.

Å andra sidan. Har flera vänner som har väldigt svårt att bli gravida, kanske delvis på grund av ålder. När jag tänker lite längre känner jag också att om det visar sig att jag har ägg som kan frysas (det finns ju inga garantier för att man – oavsett ålder – har bra ägg!) skulle en sån åtgärd göra att jag skulle känna mig mycket, mycket lugnare och mer harmonisk. Även om frånvaron av en partner och potentiell pappa till framtida barn inte är ett stort stressmoment i mitt liv så dyker tankarna upp regelbundet. Att kunna skjuta på stressen över den biologiska klockan vore egentligen helt fantastiskt!

Många tankar snurrar, det handlar också om pengar så klart. Det är dyrt. Hur mycket är det värt att skaffa barn? Det blir som en försäkring – kanske kan jag bli gravid om några år på naturlig väg, kanske har jag inga dugliga ägg. Så mycket som är ovisst. Hur mycket är jag beredd att lägga i tid och pengar på att öka chanserna? Ska naturen ha sin gång – ”blir det barn så blir det” – eller ska jag vara med och försöka påverka?

Snart åker jag iväg på semester. Får se det som betänketid när jag sitter under palmerna och tittar ut över indiska oceanen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s