Oro, känslor och negativa tankar

Ibland känns det tungt. Och då kan det gå antingen upp eller ner. Idag gick det inte upp.

För mycket stress på jobbet under för lång tid tär på kropp och själ. Känner mig ömtålig, med nerverna på helspänn. Varje fråga eller propå (även de roliga) blir ytterligare en källa till stress.

Var hos läkaren idag för att visa upp en ”torr fläck” i pannan. ”Solskada” sa han. ”Inte cancer men heller inget som är bra, se till att boka tid hos din hudläkare”. Jag som ska åka söderut snart, till stark sol. ”Klä på dig, det bästa skyddet är att alltid ha något mellan huden och solen.” Tänker på alla gånger jag bränt mig som ung. Ångest över detta plus den ärftliga faktorn. Brukar hålla det ifrån mig men känner mig plötsligt som en tickande bomb. När kommer det att vara cancer… aldrig eller när?

Allt jag inte har och som jag saknar gör sig påmint. Varför det, just nu?

Oro och negativa tankar drar med sig mer av det och känslor har en förmåga att förstärka sig själva och mångdubbla sig. Känslorna leder till mer negativa tankar och plötsligt känns allt helt, helt… hopplöst. Sömnbrist gör sitt till som ytterligare en krydda i den sura soppan.

Men – vi kan verkligen förändra våra känslor genom att styra tankarna. Det är svårt och jag kämpar med det. Imorgon kanske det går bättre…

Läste detta här om dagen och kände mig träffad, ska börja bli snällare mot mig själv:
Worrying is the same thing as banging your head against the wall.
It only feels good when you stop. (John Powers)

RECEPT till mig själv:
– Dela med dig till andra, gå inte in i dig själv!
– Fastna inte, älta inte!
– Byt tankar, tänk på annat. Acceptera inte dina tankar (de är ofta förvrängda och inga sanningar – även om det känns så)
– Even this will change.

6 tankar på “Oro, känslor och negativa tankar

 1. Har du läst ”Det kan bara bli bättre” av Bill O’Hanlon?
  Jag läser den nu och den ger iallafall mig någon sorts styrka.
  Ditt recept låter annars väldigt bra. Man får verkligen inte glömma att man styr sina egna tankar.
  Ta hand om dig!

  • Har inte varken läst eller hört talas om den boken, så tack för tipset!
   Det är så lätt att VETA hur man ska göra, en annan sak är att GÖRA det. Tack för din omtanke, den värmer.

 2. Känner verkligen igen mig i det du skriver Sandra! Och det är verkligen lättare sagt än gjort att bryta det negativa men vi får väl försöka så gott det går! Kram!

  • Tack Pernilla, ja det är det enda man kan göra – att göra så gott man kan. Och påminna sig själv om att det går att förändra de negativa spiralerna. Lättare på dan när man har sovit, svårare på natten eller när man är trött. Men det går. Kram tillbaka!

 3. Hej!
  Hoppas det känns bättre nu =) Jag är också bra på att gå och oroa mig för saker och ting. Jag måste rekommendera en grym bok för dig, du kanske har läst den redan. Munken som sålde sin ferrari heter den i alla fall. Jag har den som ljudbok och brukar lyssna på den ofta, många bra tips.
  Lycka till med allt! Kram!

  • Hej Robert, tack för din rekommendation. Jag har läst boken, köpte den faktiskt när jag var i Indien för ett par år sedan. Tyckte mycket om den! Alla böcker som gör att man tänker till och får perspektiv är bra. Sen gäller det ju att göra saker annorlunda i verkliga livet också. En stor utmaning! Lycka till med ditt 🙂 /Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s