Micropauser i vardagen

Lärde mig på föreläsningen jag var på i fredags (se föregående inlägg) att rökare löper en mycket mindre risk för utbrändhet. Rent statistiskt är det bevisat till och med! Varför då undrar man? Jobbar de mindre eller?! Tja, på ett sätt är det kanske så, men vad de framförallt gör är att ta micropauser under arbetsdagen. DET är tydligen tricket.För oss som inte röker blir det en utmaning att se till att få pauser i vardagen. Oavsett om man riskerar att bli utbränd eller inte. Arbetsmiljöverket säger så här: ”Fem till tio minuters paus kan räcka. Det viktiga är att få hjärnan att tänka på något helt annat. En bensträckare, kortare promenad eller prat med kollegan hjälper. En tupplur eller att fika är också bra för koncentrationen sedan.”

Här finns en blogg om ”ett gott arbetsliv” som skriver om samma sak – vikten av pauser och hur det t.ex. kan öka kreativiteten. Att ta en paus, resa på sig, titta ut genom fönstret ett par minuter, gå och ta en kopp kaffe eller te – kan leda till att man plötsligt får en lösning på det man suttit och funderat på. Hjärnan går i nya banor i pausen, om man släpper tankarna på det man just gjort.Dessutom är det bra för kroppen att inte sitta för länge.

Pauser är viktiga inte bara i arbetslivet utan även i den ibland stressiga vardagen. Våga pausa och hitta fördelarna! Nu ska jag pausa från datorn och äta middag och fundera på hur jag ska peta in pauser i min jobbdag. Tar gärna emot tips!

4 tankar på “Micropauser i vardagen

 1. Vad tror du om min teori: Rökare är oftast vatapersonligheter (behöver en extra krycka att hålla i). Den personlighetstyp som enligt ayurveda löper störst risk att drabbas av utbrändhet är pittapersonligheter och de röker sällan (detta bygger enbart på egna bekantskaper och observationer).

  • Vilken intressant teori, jag tycker den låter helt möjlig. Om jag ser på min rökande kollega kan jag tänka mig att hon har en hel del vata i sig. Som pitta måste jag vara vaksam med stressen, det känner jag. Ayurveda är så spännande! Säg till när du behöver ett studieobjekt, jag ställer gärna upp.

 2. Hej!
  Vad roligt att du läser Ett Gott Arbetsliv! Visst är det viktigt med dessa små pauser, man ack så lätt att glömma. Tror jag ska kika på dagens post nu. 🙂

  Välkommen tillbaka till oss!

  Maria Kullberg
  (bloggsamordnare)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s