Vad bra man har det

Efter en resa till Indien eller nu senast Sri Lanka, blir jag påmind om hur bra jag har det. Men ibland behöver man inte resa för att påminnas om detta.

Här om morgonen, precis innan det blev smällkallt i Stockholm, gick jag Kungsgatan fram. Hade för ovanlighetens skull köpt en fralla för 10 kr i t-banan. Nästan framme vid Stureplan ligger en man i en sovsäck. Och sover. Hoppas jag i alla fall. Jag vågade inte riktigt titta efter, för det var trots allt – 5 grader och inte vet jag hur kall natten varit. På en bit kartong bredvid honom låg två frallor. Liknande den jag just köpt. La jag dit min fralla? Nej. För att jag var snål? Nej! Jag kände att det var för lite. För futtigt. Det var inte en fralla han behövde. Han behöver så oändligt mycket mer. Jag blev överväldigad av hur verkligt det blev, att han faktiskt sovit där i minusgrader. Visst finns det de som ”väljer” att vara utanför men jag tror inte de är så vanliga.

Jag blev illa berörd och har inte riktigt släppt tankarna på honom under veckan som gått. Skulle jag ha gjort något annat? Hur kan man hjälpa? Vad ska man göra med alla tiggare som kommer i ligor till Sverige? Ska man ge dem en fralla eller ingenting? Ger man dem pengar blir det bara en drivkraft för fler att komma hit, om jag förstår systemet rätt. Och inte kommer det tiggarna till godo heller.

På Sri Lanka gav jag dricks till en allt-i-allo och kock på ett guesthouse. Han fick motsvarande 170 kr efter en vecka och jag visste att han behövde lite extra pengar för att kunna läsa en master på universitetet. Fick sen veta att det motsvarade 1/3 av hans månadslön…

Jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att på bästa sätt hjälpa dem som behöver. Jag skänker pengar till flera organisationer. Vad är bäst att göra? Att ge till internationella organisationer, eller att ge till dem som bor i ens närområde? Att ge en fralla eller att ge pengar?

Såna här tankar kanske inte har några givna svar. Men de ger lite perspektiv på livet och gör att mina egna problem känns lite mindre. För jag har mer än jag behöver för att klara mig, det har du med. Det kan vara bra att tänka på det ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s