Vi äter det vi gör för att…?

Hur tänker vi kring mat egentligen? Jag har efter några kommentarer i lunchrummet funderat lite på det i veckan. Jag åt makrill till lunch en dag och en kollega kom då fram och sa: ”jaha, ska du äta Omega 3 nu?”. Så hade jag inte riktigt tänkt. Däremot hade jag just läst artikeln i DN om hur en studie visat att bröd med hela kärnor gav en väldigt lång mättnadskänsla och därför var både bra och nyttigt. Jag söker alltid efter sånt som håller mig mätt lite längre så jag la makrill (för ytterligare protein) på det danska brödet fyllt av hela kärnor. Men, Omega 3 hade jag alltså inte tänkt på, det var mer en bonus.Satt sen och åt apelsin med keso (en favorit sen jag var liten) som fika och min chef kom fram och sa att det är ”jättemycket fruktsocker i apelsin”. Som en varning. Jag tror hon äter LCHF och därför undviker allt som kan vara potentiellt sött.

Igår berättade jag för en kollega att jag för ovanlighetens skull druckit vin flera gånger denna vecka. ”Rött eller vitt?” frågade hon. Jag har faktiskt druckit både vitt, rött och rosé denna vecka, så det svarade jag. ”Bra, då har du fått något som både är bra för hjärtat och nervsystemet.”Är det så här för alla? Tänker man nu för tiden mer i termer av ”functional food”? Jag tycker inte det är något problem men jag fascineras av hur utbrett det verkar vara. Jag äter keso för att det är gott (och för att det är bra protein), jag äter frön av samma anledning, när jag köper granatäpple tänker jag på att jag läst att det kan förebygga hudcancer (som jag har i familjen) och när jag äter hasselnötter med yoghurt på kvällen tänker jag på hur de sägs hjälpa sömnen, och så vidare. Men – jag tycker inte det är något problem direkt. Och jag förstår att många, säkert de allra flesta, inte tänker så mycket i termer av bieffekter eller funktionen av mat annat än som något som förhoppningsvis mättar. Jag gillar att veta vad som sägs vara bra med det ena och det andra men jag tror också man ska vara skeptisk. Att kaffe ska vara så himla bra för mycket, som t.ex. att förebygga bröstcancer, är jag skeptisk till. Där tror jag snarare att det finns många bieffekter av kaffe som gör att de mäktiga kaffeproducenterna ser till att köpa studier som förespråkar användandet av kaffe. Men det är ju en helt annan historia…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s