Non-attachment, så svårt

Jag försöker leva med så lite attachment som möjligt, eller ”non-attachment” som det heter på engelska. Det finns inget riktigt bra ord på svenska, det handlar om att inte hålla fast vid saker och ting. Detta är något som buddhismen lär oss för att vi ska minska vårt lidande. Ju mindre vi klänger oss fast vid och vill äga det vi har, desto mindre energi tar ägandet (helst ska vi ju äga så lite som möjligt, och detta skrev jag om när jag började göra mig av med 10 saker i veckan och påbörjade mitt köpstopp). Dessutom blir vi mindre sårbara om vi inser att allt vi har någon gång kommer att gå sönder eller försvinna.

Så hur går det för min egen del då, när jag försöker praktisera detta?

Tappade min fina mössa på tåget förra helgen. Den där fina mössan, som jag faktiskt ser rätt söt ut i. Till skillnad från ALLA andra mössor som gör att mitt huvud ser gigantiskt ut och inte gör att jag egentligen vill visa mig bland folk. Den fina mössan tappade jag så klart. Vad göra? Jag bestämde mig snabbt för att inte bli arg på mig själv (jag var ju hemskt klumpig, hade den i knät och sen reste jag mig bara och gick…) eller att gräma mig. ”Det som har hänt har hänt”, typ. Men jag hoppades samtidigt att SL:s hittegodsavdelning, som jag hoppades existerade, skulle fånga upp mössan.

Så jag gick dit en vecka senare (ett mycket speciellt ställe!) och letade i säkert en kvart bland flera hundra svarta mössor, tills jag hittade min egen, fina, svarta mössa!! Jag blev oproportionerligt glad. Sådär glad som man inte nog inte blir om man verkligen lever med ”non-attachment”. Jag inser att jag är mycket fäst vid min mössa.

Livet fortsätter. Jag fortsätter försöka leva lite mer buddhistiskt. Jag ger bort saker och köper nästan ingenting. Men det är svårt att inte vilja behålla mina finaste saker, och ibland kanske det räcker bra så. ”Good” är ”good enough”, eller hur? Var snälla mot er själva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s