Semmeltest – Stockholms bästa semlor

Som en sann älskare av semlor tycker jag att jag borde redovisa årets – enligt mig – bästa semlor. Jag är uppvuxen på semlor. Min mamma älskar semlor och bakade alltid mängder med semmelbullar när jag och min syster var små. Som mellis efter skolan fick vi en eller två semlor i hetvägg (= i varm mjölk). Inget konstigt med det tyckte jag då men har på senare år förstått att inte alla är uppvuxna med semlor på det viset.

Min förtjusning i semlor har hållit i sig. Under gymnasiet kunde jag äta en semla om dagen i flera veckors (månader?) tid. Årets första semla intogs ett år på nyårsafton (det blir nästan inte årets första då men ”säsongens första” kanske!) och jag har utan problem kunnat äta semlor fram till påsk. Många semlor. På senare år syns semlorna runt midjan och jag måste, verkligen, begränsa mig. Har som devis nu att jag bara ska äta goda semlor, alltså – inte vilken semla som helst.

Så, i år har jag ätit följande semlor (bland annat):

På delad första plats kommer dessa tre:

Riddarbageriets gigantiska semla, med ”mycket av allt”, det som inte ger den 10 poäng är att jag tycker att mandelmassan var lite för smakrik, som av rostade mandlar, och därför dominerade något.Tösse: en väldigt god semla, klassisk
Vetekatten: vann test i Metro, också en klassisk semla med riktig grädde, god bulle och mandelmassa med lite smak av bittermandel. Hade kunnat äta två!

Gateau gör riktigt goda semlor, liksom Xoko (som något år vann första pris), men semlorna där är lite anonyma. Ritornos är okej. Semmelälskaren på mitt jobb tycker Thelins på St Eriksgatan har fantastiska semlor, jag tycker de är bra men inte toppen. Thelins i Fältöversten bjöd på torr semla med grädde utan gräddsmak. Hu! Tydligen är, enligt min kollega, Gunnarssons Lyxsemla en riktig 10-poängare. Den har jag inte provat än, men kanske imorgon…

6 tankar på “Semmeltest – Stockholms bästa semlor

  1. Tack min fina kusin för sällskap och introduktion av Riddarbageriets semla. Helt utan att hunnit läsa ditt omdöme så gav jag exakt detsamma, toppengod men lite mycket med mandelmassan med rostadmandelbitar i. Efter denna praktsemla känns det helt ok att den vi får av jobbet i eftermiddag ”bara” är en minisemla.

  2. Ett till inlägg efter eftermiddagens minisemla på jobbet. NU har jag korat årets vinnare, från LUX på Lilla Essingen. Wow! Med mandelbitar i mandelmassan, men inte lika rostade som på Riddarbageriet så smaken tog inte över utan kompletterade kardemumman i bullarna och den fluffiga grädden. Perfekt!

    • Jag tror inte man kan kora en vinnare efter att ha ätit så få semlor som du har…. fast visst önskar jag att den ingått i mitt semmeltest. Men too late, det får anstå till nästa år! Imorgon börjar fastan!!

  3. Hittade din blogg av en slump. Kul med semeltest.

    Du borde testa Pock’s semlor (Per Olsson Choklad & Konditori på Heleneborgsgatan). Har precis ätit en och den var klart bäst av årets cirka 10 (hittills) testade semeltillverkare. Gunnarssons och Ritorno’s är också bra annars tycker jag att årets semelurval varit något sämre än förra årets.

    • Tack för tips och kommentar! Jag har ju egentligen slutat äta semlor nu, för ”fastan” börjar ju efter fetisdagen. Har faktiskt inte ätit några semlor sen dess men om jag kommer förbi söder nån gång innan påsk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s