Kroppen kan läka själen

Läste just en väldigt intressant artikel i SvD om hur kroppen kan läka själen och hur det fysiska påverkar psyket. Att träna gör att man håller sig gladare liksom! Det känner ju de flesta till, det känns ju onekligen så.

Jag har hört om detta även från annat håll, om hur den som är deprimerad behöver röra på sig, för hjärnans skull. För att inte förvärra. Det är ju inte för inte som man numera kan ”föreskriva” promenader till patienter som söker läkarvård, det är säkert väldigt välgörande för många (de flesta?).

Min terapeut säger också att man inte ska ”ge efter” för mycket om man börja må lite sämre. Inte tänka att ”nu orkar jag inte träna längre, ”nu orkar jag inte gå ut och träffa mina vänner längre” utan att man ska göra det, för att försöka bryta den negativa spiral som man kan hamna i när man isolerar sig. Jag tycker det låter klokt även om jag har full respekt för att inte alla depressioner ser ut på samma sätt.

Även om man mår bra kan ju en promenad göra att man får en annan syn på sina problem, att saker och ting löser sig ”av sig själva” och att det ibland kan kännas som att man blivit ”en ny människa” efter en promenad – eller efter en skidtur om man har turen att bo där det fortfarande finns snö.

Här i Stockholm har vi vårkänslor när snön smälter och det är varmt i solen. Ta hand om er själva – aktivera er!

 

 

2 tankar på “Kroppen kan läka själen

  1. Jag håller verkligen med det du skriver, jag tror verkligen på att kroppen kan hjälpa att läka själen. Svårigheten tycker jag ligger i att verkligen dra på sig kläderna, snöra på sig skorna, på med mössan och att verkligen ta sig ut – när man mår som sämst! Jag får tack o lov hjälp av min man som tvingar ut mig när jag mår som sämst. Det måste vara väldigt mycket svårare för de som inte har någon hemma hos sig som de kan få lite draghjälp ifrån när depressionen är som värst?!
    I skåne har vi också vårkänslor nu – hittade snödroppar i trädgården idag!! =D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s