Bokad eller obokad

Läste en krönika i DN idag om bokningsstressen. Om att vi är ett väldigt uppbokat folk, så pass att det kan vara pinsamt att ha en kväll oplanerad. Dessutom bokas det semlor innan tisdagen, teater ett år i förväg, semester ett halvår innan sommaren kommer och så vidare. Vi (i Stockholm – och i övriga landet?) lever i en bokningshets. Jag försöker stå emot men det är inte lätt.

Jag var för några år sen hos en kille som jobbar utifrån något som heter ”Human design” (visst – lite flummigt!). Jag hade skickat honom uppgifter om min födelsetid och ort. Sen satt han i 4 timmar och pratade med mig, om mig, och berättade saker om mig. Han läste av mina energier (som var några av de renaste han sett :-)) och i princip allt han sa kändes klockrent. T.ex. att jag inte mår bra av att ha för mycket saker uppbokade och att jag helst ska ha en helt tom almanacka. Min pappa är likadan, och faktum är att han faktiskt lever efter det. Det är omöjligt att få honom att bestämma en tid eller en dag för något, han velar  och drar ut på det tills det är riktigt nära. Då kan han bestämma sig.

Jag önskar jag var mer som han, och ibland gör jag faktiskt så. Jag kan t.ex. tacka för en inbjudan men ber att få återkomma när det närmar sig. Inte för att jag inte kommer att vilja gå och inte för att jag vill lämna öppet för något roligare, utan för att jag inte gillar känslan av att vara för uppbokad. Sen tackar jag så klart oftast ja och i god tid så den som ska laga middag får veta, men jag gillar allra bäst att vara spontan.

Men, det är svårt att försöka leva livet utan bokningar – för alla andra är ju så himla bokade! Det blir svårt att hitta tid att träffas på om de jag vill träffa är fullbokade i flera veckor och inte alls har plats i sin almanacka för spontanitet. Det är inte enkelt.

Jag har fått för mig att detta är ett svenskt fenomen. I många länder träffas man ute (oavsett om man har barn eller ej). Man träffas under mer lösa former och de som kan kommer. Den tanken gillar jag!

VARFÖR bokar vi upp oss så mycket? Finns det något alternativ? Kan man starta en motrörelse? Alla förslag tas tacksamt emot!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s