Ta råd och hjälp av andra

Vi människor är flockdjur, även om vi i Sverige av någon outgrundlig anledning har fått för oss att ”ensam är stark”. Jag kan inte komma på ett tillfälle då detta stämmer, och har man det som målbild, jag då blir man nog rätt ensam.

Att stå i ”tacksamhetsskuld” är för vissa också en hemsk sak, då ber de hellre inte om hjälp. Men, den som hjälper kräver (sällan) något tillbaka och får man hjälp med något stort kan man tacka genom en enkel gest, kanske med en flaska vin eller en blomma. Sen dyker det kanske upp ett tillfälle längre fram där tjänsten kan återgäldas. Kanske det tillfället inte dyker upp – men det gör inget. Man hjälper ju inte andra för att få något tillbaka. Jag gillar tanken på ”pass it on”, jag kanske får hjälp av en och sen hjälper jag en annan. Det vinner väl alla på?!

Jag är själv ganska dålig på att be om hjälp men försöker att ändra på det. Jag hjälper ju mer än gärna andra, så varför skulle inte jag kunna få hjälp? Nu har jag just fått hjälp med möbelflytt, lån (och bärhjälp) av stege och en framtida skjuts till Ikea. Tänk så bra att våga fråga om hjälp! Det underlättar ju.

Att ta råd från andra är ett annat hett tips. När jag berättade att jag skulle måla om hemma fick jag många råd, råd som jag lyssnade på och som verkligen hjälpte. Bestämde mig t.ex. för att måla taket, och någon sa ”det räcker nog med en strykning där”. Vilket det gjorde. Men hade jag inte hört det hade jag nog ändå målat två gånger (vilket jobb!!). En annan pratade om att bryta vita färger så de blev o-vita. Där lyssnade jag men följde inte rådet. Jag har nu ett vitt rum men en lätt anstrykning till det rosa. Där lyssnade jag mer på killen i färgbutiken och det skulle jag inte har gjort.

Kontenta: Be om hjälp, hjälp andra när du kan och lyssna på goda råd. Men var selektiv och använd ditt sunda förnuft, också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s