Medveten konsument – ekologiskt eller ej, lax eller torsk??

Jag har tidigare skrivit om hur svårt det är att vara en medveten konsument och kom då med en mängd tips och råd om hur man kan tänka. Jag tänker mycket på det här och försöker leva utifrån det jag tror på, även om jag inte är helt ”renlärig”. Det känns som om det finns en poäng med att dela med mig av detta till andra, för ju fler vi är som är medvetna, desto bättre för djur, miljö och därför för oss!

Jag pratade här om dagen med en tjej som känner flera veterinärer, som jobbar med att kontrollera djuruppfödning. De tyckte så här:

– Ekologiska kycklingar (därför eko-ägg) och ekologiska kor får ingen antibiotika. De riskerar därför att bli sjuka – och blir det – i mycket högre utsträckning än andra djur. Det är därför inte alltid det bästa att bara stirra sig blind på märkningen ”ekologisk”. Det som är viktigare, när det gäller kycklingar, är i stället hur långt de har till slakteriet. Ju närmre desto bättre. I Skåne t.ex. finns få, därifrån ska man inte köpa kyckling. Enligt dessa fackmän var dessutom Guldfågel bättre än Kronfågel.

”För vad det är värt…” Jag suger åt mig såna här tips. Jag tar dem till mig och tänker att det är väl bättre att lyssna på de som jobbar med det än att inte ha någon uppfattning alls. Alla ni andra gör precis som ni själva vill. Så klart. Jag köper kyckling några gånger i halvåret just nu så min konsumtion är försumbar. Ko / kalv köper jag eko, de få gånger om året jag köper det, men jag får väl fundera på det, och ta reda på mer fakta. Eko-ägg är godast, så de får nog vara kvar, trots allt.

Så tänker jag. Och för övrigt hoppas jag alla installerar ”Grön Guide” till sin smarta telefon, där kan ni läsa om vilken frukt, vilka grönsaker, vilka fiskar och vilket kött som lämpar sig för stunden / årstiden och vad man bör tänka på. Direkt från Naturvårdsverket. Där kan man läsa om laxen som borde vara lyxmat, med tanke på hur den odlas och vilka verkningar det går. Läs!! Jag måste tänka om lite, för lax är något jag köper en del. Dags att försöka hitta Kravmärkt lax och äta mer torsk och annan fisk. Vilken fisk? Läs på Grön Guide!

God matlagning! Säger jag efter en raw-foods-dag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s