Att hantera (för)väntan och oro

Det här med att oroa sig, att inte kunna släppa ett besked / samtal man väntar på, det känns som något ganska typiskt kvinnligt. Tyvärr. Och då har männen alltså någon sorts strategi som gör att de hanterar detta bättre helt enkelt. De killar jag pratar med säger att de inte ”hinner oroa sig, för de koncentrerar sig på jobbet”, t.ex. Men hallå, hur kan man koncentrera sig på jobbet om man väntar på något superviktigt besked, väntar på att den där söta killen man träffade förra helgen k-a-n-s-k-e ska höra av sig?

Jag har själv varit i den situationen alltför många gånger. Där jag väntat på t.ex. ett sms eller telefonsamtal och jag har blivit helt handlingsförlamad. Kan inte jobba, kan inte äta, kan inte fokusera på något alls. Oftast i kombination med pirr i magen och en lätt illamående känsla. Till vilken nytta frågar jag mig????!

Vore det inte bättre om man som kvinna, kunde göra som männen? Att ta en sak i taget. ”Det man inte kan påverka ska man släppa” – ungefär så.

För flera år sedan väntade jag dels på ett samtal från min nuvarande arbetsgivare, som skulle avgöra min yrkesmässiga framtid. Jag ville verkligen ha jobbet! Samtidigt satt jag och väntade på sms från en vacker och underbar man jag just träffat och som jag så otroligt gärna ville träffa igen. Det var nästan outhärdligt, och jag gjorde som de flesta i min situation skulle ha gjort – jag ringde till mina väninnor för att diskutera olika scenarior, för att få stöd och hantera ångesten och oron.

Det bästa stödet fick jag från min väninna som sa att det värsta jag kunde göra var att fortsätta tänka och fokusera på just jobbet och mannen. Det skulle störa energierna och de naturliga flödena. Om jag i stället kunde tänka på annat skulle det blir som det var menat att bli. Hon gav mig något man kan kalla för ”affirmation”, som jag skulle upprepa för mig själv när ångesten och tankarna blev för påträngande. Den var ungefär så här:

”Jag släpper taget om tankarna, jag släpper taget om (honom och låter honom gå). Jag känner tillit till att det bästa för mig kommer att hända.”

Det var magiskt. Jag mådde så mycket bättre och jag kände verkligen hur mina fokuserade tankar inte gjorde något bra i beslutsprocessen på min blivande arbetsplats. Jag hade ju redan gjort mitt, hade redan varit där på 2 intervjuer. Det fanns inget mer jag kunde göra – än att fokusera på livet så länge!

Mannen hörde av sig, vi hade en härlig tid tillsammans men av olika anledningar blev det inte vi. Det var tydligen inte meningen att det skulle bli så.

Jag rekommenderar fler att använda sig av de här tankarna, för att kunna släppa taget om sånt man inte kan påverka ökar livskvaliteten och om man tror på det – gör det lättare för livet att bli som det är tänkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s