Luktsinnet och fördelar med att umgås med män!

Läste en intressant artikel i Vårdguiden, av alla ställen, som handlade om luktsinnet. Där fick jag lära mig att luktintryck skickas direkt till vår hjärnas ”reptilminne”; amygdalan. En lukt eller doft kan få oss att minnas och känna saker från vår barndom som vi inte minns på annat sätt. Att doftminnet är starkt tycker jag att jag upplever rätt ofta. T.ex. när jag kommer in i en trappuppgång och det doftar som hemma hos farmor, som nu varit död i många år, eller om jag passerar en ung man på gatan och plötsligt kommer att tänka på pojkvännen jag hade när jag var 14 år.

Vi vet ju sen tidigare att dofter kan spela in när vi väljer partner och tydligen finns en studie som har slagit fast att vi kvinnor vill ha en man som doftar ”lagom mycket” som vår pappa, och det förklaras med att det skulle hindra inavel. Mannen får nämligen inte dofta för mycket som pappa!

Feromonerna har man ju läst mycket om, som är luktämnen som framförallt i djurvärden men även hos oss människor, sägs kunna styra våra känslor och hormoner. Hittade en artikel i Forskning & Framsteg om detta här. Enligt artikeln i Vårdguiden finns ett ”manligt” ämne som heter androstadienon. Män har detta i mycket högre utsträckning än kvinnor och när vi utsätts för detta så blir vi gladare och den fysiska aktiviteten höjs, med ökad puls och höjd vakenhet. Vilken grej! Om det stämmer så förklarar det ju varför jag gillar att umgås med killar 🙂 De ger bra energier helt enkelt. Fast man vet ju att det mesta av forskningen utförs av män så det är väl ett önskat resultat… Oavsett vad tycker jag det är spännande. Ett annat test av dessa feromoner och androstadienon hittar ni här, från National Geographics.

Det verkar inte finns en total enighet i forskarkåren om att vi väljer partner efter näsan men visst är det intressant med allt som finns där subtilt och som vi inte är medvetna om. Och visst är det svårt att bli intresserad och attraherad av någon som vi inte tycker doftar gott! Kanske är det rentutav så att människor vi tyckte mindre bra om faktiskt inte doftar på ett sätt som tilltalar? Intressant tanke. Och man kan ”fuska” och köpa ”Feromon-parfym”, men nån måtta får det väl ändå vara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s