Barn eller inte barn, det är frågan för dagen…

Så känner jag mig ifrågasatt. Och det är inte första gången. Det handlar om barn eller inte barn. Frågan om vad man som snart 40-årig singelkvinna ska göra åt saken. För något ska man ju göra, det verkar ju klart. ”Fatta ett beslut.” Eller ”Just do it”.

Jag trodde nog att beslutet att skaffa barn utan en man inblandad (d.v.s. via insemination) var mer kontroversiellt än motsatsen, men det kanske börjar svänga. Plötsligt känns det som att med alla möjlighet som finns för singlar, med gruppen Femmis och allt från oskyddade krogragg, insemination i Danmark, IVF i Danmark eller Finland, äggdonation eller embryodonation i Lettland – så är det jag som inte väljer att göra något av detta som blir ifrågasatt. Frågan är – ”Varför skaffar du inte barn själv du som ju är singel och snart för gammal?”

Nej, frågan ställs inte riktigt så rakt, men det är ungefär så jag upplever den i diskussioner med många kvinnor som har (friska) barn (med en man de älskar eller i vart fall har älskat).

Vet inte vad som känns jobbigast. Att frågan (eller diskussionen som kommer in på detta) ställs utan särskilt mycket lyhördhet (eftersom jag faktiskt har tänkt rätt mycket på detta), eller om det är de känslor av osäkerhet det väcker. Gör jag rätt i att inte göra något? Låter jag min rädsla styra? Ska jag sluta tänka och bara försöka – ”man ångrar ju aldrig ett barn” som så många säger.

För mig som alltid har trott att barn ska finnas i mitt liv men som aldrig har haft en stark barnlängtan är de här frågorna väldigt svåra och långt ifrån självklara. Tankar och känslor går fram och tillbaka. Mest är jag säker på att ”det som ska ske kommer att ske” och att det inte ska forceras fram. Kan till och med (håll i er nu!) tänka mig ett liv utan barn, om det nu skulle bli så. Men det är inget VAL jag gör. Jag väljer inte bort barn. Men hittills har jag valt att inte bli ensamstående mamma. Rätt eller fel, jag vet ju inte…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s